Naar hoofdcontent

EasyDNNNews

Lezing: Wereldrecords – Hoeveel atleet, hoeveel wetenschap en innovatie?

Over de relatie tussen wetenschap en sport organiseert Sport- en IJsvereniging Enschede op donderdag 17 maart een lezing op de Universiteit Twente, met Jos de Koning en Kees Venner, twee wetenschappers die gefascineerd zijn door de combinatie van wetenschap en sport.

Lezing: Wereldrecords – Hoeveel atleet, hoeveel wetenschap en innovatie?

Evenement datum:17-3-2016 20:00 - 22:00

Wat draagt de wetenschap bij aan de ontwikkeling van de schaats- en inlineskatesport? Innovaties als het schaatspak van Franz Krienbühl en de klapschaats deden de schaatswereld op zijn grondvesten schudden. Is het mogelijk om snellere tijden te boeken door heel systematisch en wetenschappelijk naar de schaatssport te kijken? En waar komen de innovaties vandaan? Uit de sport zelf? Misschien uit andere sporten? Of uit de windtunnel op de Universiteit Twente, waar proeven zijn gedaan aan de stof van schaatspakken?

Graag nodigen wij jullie uit voor dit gratis (jazeker!) toegankelijke evenement, dat zal worden gehouden in Gebouw De Horsttoren (gebouw nummer 20), collegezaal C101 op de Universiteit Twente. Een routebeschrijving is bijgevoegd. Parkeren kan op parkeerplaats P2.

De lezing begint om 20.00 uur, mede om trainers en schaatsers die tot 19.40 op de ijsbaan moeten zijn de gelegenheid te geven dit evenement bij te wonen. De inloop is vanaf 19.30 uur, met een kop koffie en misschien zelfs wel een sneetje Twentse wegge.

De lezingen zullen worden verzorgd door Jos de Koning, bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en door Kees Venner, hoogleraar Stromingsleer aan de Universiteit Twente. Jos de Koning kent het schaatsen van de binnenkant, buitenkant, bovenkant en onderkant en zal iets vertellen over de factoren die de schaatsprestatie beïnvloeden. Kees Venner zal daarna nader ingaan op het aspect van de aerodynamica. Na de lezing is er de mogelijkheid om in (kleine) groepen een kijkje te nemen in de windtunnel van de UT waarin proeven zijn gedaan aan de luchtweerstand van schaatspakken.

De bijeenkomst is officieel door de KNSB geaccrediteerd en levert voor licentiehouders 3 punten op.

Programma:

20.00 uur Opening door Derk Willem Ruesink, voorzitter SIJE
20.05 uur dr. Jos de Koning - Wereldrecords: Hoeveel komt van de atleet en hoeveel vanuit technologische innovatie?
20.45 uur prof.dr. ir. Kees Venner – Aerodynamica en schaatspakken: Het golfbaleffect op het ijs?
Vanaf 21.30 uur demonstratie (in kleinere subgroepen) van de windtunnel voor hen die nog niet aan de beurt zijn is er een drankje

Om redenen van facilitaire aard willen we graag weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. We vragen daarom de mensen die willen komen om zich voor het evenement in te schrijven, door middel van invulling van het Google-docs formulier achter deze link of ga naar: http://goo.gl/forms/R520CpSMU3

Graag zie ik jullie allen op donderdag 17 maart!

Namens Sport- en IJsvereniging Enschede
Derk Willem Ruesink, voorzitter

 

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.