Nieuwspagina

HIJC bij NK jeugdmarathon in Den Haag

Het NK jeugdmarathon werd afgelopen zaterdag 11 februari in Den Haag verreden. Luc Brinkcate, Maud Jongman, Bas Huttenhuis, Ceri Riddering en Jeanne Boenink stonden van de Hengelose IJsclub aan de start.

Voor het NK jeugdmarathon 2017 hadden zich een aantal HIJC-leden geplaatst via de Hyro Sports jeugd competitie op IJsbaan Twente of andere regionale marathonwedstrijden.
Het NK jeugdmarathon is een waar spektakel voor het publiek. Het was er super druk en de schaatsers werden luid aangemoedigd door de vele ouders, opa’s en oma’s en andere vrienden en familieleden, die aan de kant stonden. De jury heeft ook de handen vol aan deze wedstrijd, want er wordt gevochten om iedere plek, zelfs zo erg dat de meiden met lang haar wordt geadviseerd om het haar in een knotje te doen, om te voorkomen dat er aan je haren wordt getrokken! Er werden ook gele en rode kaarten uitgedeeld in het peloton.

Luc Brinkcate beet namens de HIJC de spits af bij de jongens pupillen A. De pupillen moesten een voorronde rijden waarvan de beste 12 van beide series zich plaatsten voor de finale. Luc reed een attente wedstrijd. Hij was veelvuldig voorin het peloton te vinden en kon deze plaats goed vast houden. Helaas werd Luc in de finale weggeduwd, resulterend in een valpartij en hierdoor plaatste hij zich niet voor de finale. Hij eindigde op een de 17e plek in de voorronde.

Maud Jongman stond bij de meisjes junioren C aan de start. Deze meiden moesten 15 ronden schaatsen en vooraf was Maud een beetje nerveus over dit groot aantal ronden. Maud had pech, want ze viel al in de eerste ronden van de wedstrijd. Ze stond echter snel weer op en ze kon weer redelijk snel de aansluiting met het peloton terug vinden. Ook in de finale kon ze zich prima handhaven. Ze sprintte naar een uitstekende vijfde plek.

Hierna mocht Bas Huttenhuis aantreden in het peloton van de jongens junioren C. Ook Bas was behoorlijk zenuwachtig voor deze wedstrijd. Niet alleen stond er een groot peloton sterke jongens aan de start, ook het aantal ronden dat jij moest schaatsen (25) was meer dan het dubbele dat hij met regionale marathons moest schaatsen. Bas kon zich goed handhaven in het peloton tijdens deze harde koers en was regelmatig voorin te vinden. Er waren veel aanvallen, wat resulteerde in een harde koers. In de finale had Bas geen energie meer voor een eindsprint en hij eindigde op de 26e plek.

Ceri Riddering deed mee met de Meisjes Junioren B. Zij moesten 25 rondes schaatsen voor het kampioenschap. Ze bleef de eerste 15 rondes mooi in het peloton mee schaatsten maar helaas heeft Ceri de wedstijd niet uit kunnen rijden. Na 19 rondes heeft ze de wedstrijd verlaten.

Jeanne Boenink stond bij de oudste junioren categorie aan de start (meisjes junioren A) voor een wedstrijd van 35 rondes. Tijdens deze wedstrijd waren er veel aanvallen en viel het peloton regelmatig uit elkaar.  Jeanne heeft de wedstrijd helaas niet uit kunnen rijden. Deze wedstrijd ging zo hard, dat er slechts 19 dames de eindstreep haalden.

Voor de liefhebbers zijn alle wedstrijden terug te zien via de livestream van schaatsen.nl op YouTube. Alle uitslagen staan op schaatsen.nl.

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.