Historie

Statuten Hengelose IJsclub 1899

De Hengelosche IJsclub stelt zich ten doel het bevorderen van het ijsvermaak in het algemeen en het houden van hardrijderijen in het bijzonder. De Vereeniging is gevestigd te Hengelo (Overijssel).            

Uit:
Algemeene Vergadering der Hengelosche IJsclub, 15 december 1899
Artikel 1 van de Statuten in de aanvraag om erkenning als rechtspersoon

Na 125 jaar is dit in principe niet veranderd, maar natuurlijk wel aangepast aan deze tijd. De Hengelose IJsclub is nu een vereniging die in algemene zin de schaatssport, zowel recreatief als in wedstrijdverband met betrekking tot langebaan- en marathonschaatsen, wil bevorderen, door:

  • het geven van ijs- en landtrainingen;
  • het organiseren van en deelnemen aan wedstrijden;
  • het coachen en begeleiden van wedstrijdrijders;
  • het exploiteren van de Hengelose natuurijsbaan.

Onze missie

De Hengelose IJsclub streeft ernaar een unieke en toonaangevende ijsvereniging te zijn die haar activiteiten afstemt op de behoefte van haar leden. De HIJC onderscheidt zich als meest complete vereniging op het gebied van recreatief en wedstrijdschaatsen waarbij op elk gewenst niveau en elke leeftijd zowel het langebaan- als marathonschaatsen beoefend kan worden.
De Hengelose IJsclub - opgericht op 2 december 1888 - is uitgegroeid tot de grootste schaatsvereniging in Twente: er staan nu ruim 400 leden ingeschreven.
Het merendeel van deze leden schaatst op de IJsbaan Twente in Enschede en tijdens vorstperiodes op de Combibaan Hengelo aan de van Alphenstraat.
Het aanleren van een goede schaatstechniek en constant werken aan de verbetering van de techniek staat bij het schaatsen in verenigingsverband centraal. Maar natuurlijk proberen we de trainingen ook gezellig te houden. Dus in een plezierige sfeer technisch zo goed mogelijk schaatsen, dat is ons credo.

Karakteristiek

De Hengelose IJsclub is een vereniging met een zeer gevarieerd ledenbestand. Er is jong en oud, er zijn mannen en vrouwen, schaatsfanaten en minder schaatsgedrevenen, boeren, burgers en buitenlui, actieven en passieven. Daarnaast is de HIJC een vereniging 'van leden - voor leden', maar vooral ook 'door leden'. Vrijwilligerswerk ofwel 'liefdewerk oud papier' is het kenmerk, want betaald kader kennen we niet en dat willen we zo houden.