Naar hoofdcontent

Overkomer

Trainingskamp Erfurt 2018

Vrijdag 19 oktober was het weer zover. De wedstrijdschaatsers van de Hengelose IJsclub staan weer te trappelen om zich te laten afbeulen in het Duitse Erfurt. Dit jaar zijn dat twee groepen met gezamenlijk 19 schaatsers. En dat onder leiding van 3 trainers en hulptrainer Cindy. Die ik bij deze nogmaals hartelijk wil bedanken voor haar bijdrage en inzet. 

Trainingskamp Erfurt 2018

De eerste stress begint al op vrijdag. Komen we wel op tijd aan om om 16.00 uur de ijzers onder te binden voor de eerste training. En ondanks baustelles en files was het weer gelukt. Hoewel een ploeg geen tijd meer had om zich te installeren in de jeugdherberg. Zij sprongen zo vanuit de auto het ijs op. 

Zo'n eerste training valt nog niet mee. Na vijf uur opgevouwen op de achterbank van een auto zijn de spieren niet zo soepel. Dus "in gesprek met het ijs" is het belangrijkste advies. Want rijden in Erfurt is toch weer anders dan in Enschede. Het ijs is wat zachter, waardoor je meer grip hebt. De temperatuur is hoger, dus hoeveel laagjes doe je dan aan. Je wilt tenslotte ook niet overkoken. Een ding is zeker, voor de trainers is het heel aangenaam dat het in de hal wat warmer is; dat scheelt koude voeten.

Op vrijdagavond heeft Ruben Blenk een presentatie gehouden voor de rijders van wedstrijdgroep 1. Deze rijders hebben meestal nog minder ervaring met het voorbereiden en rijden van wedstrijden. Onderwerp was het goed "scherp" aan de start staan. Dus werd het voorbereiden op het droge besproken. Hier had trainer Jelle ze de fijne kneepjes van het vak al bijgebracht. Daarna de voorbereiding op het ijs. Hier bleekt nog wel ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld, niet uitgebreid kletsen terwijl je rit al bijna begint. Maar ook, niet te vroeg het ijs op met inrijden, anders koel je af. 

Dat dit alles nuttig was bleek op zaterdag waarop door de rijders vele persoonlijke records werden gereden. Dit gold overigens voor de rijders van beide groepen. Goed ijs, lage drukgebied, of gewoon kwaliteit. In ieder geval was de stemming na afloop opperbest. 

Zaterdagavond was het tijd voor deel 2 van de presentatie van Ruben. De meeste rijders vonden toch wel dat ze er wat aan hadden gehad. Deze avond was het wat moeilijker, want iedereen was toch wel erg moe na een lange (wedstrijd)dag. Toch konden ook nu nog wat puntjes op de i worden gezet. Het is de eerste keer dat we op deze manier met wedstrijdvoorbereiding bezig zijn geweest, maar iedereen vond het leuk, nuttig en leerzaam. Dus: Ruben bedankt!

En dan zondag. Net als vorig jaar is er geen trainingsblok, dus rijden we in de ochtend een wedstrijd. Voor de rijders van groep 1 een 1500 meter en voor Luc en de rijders voor groep 2 een 3000 meter. En ook vandaag weer veel PR's en bijna PR's. Kortom, wederom een topdag op het Duitse ijs. En dan zit het eerste blok van het trainingkamp er alweer op.

De groep van Jelle besluit de wedstrijd met een korte droogtraining en een uitgebreide shopsessie in de binnenstad van Erfurt, inclusief een beklimming van de trappen van de kathedraal en de heuvel waarop het geheel gebouwd is. De groep van Jan Anne besluit na de 3000 meter de pootjes hoog te doen en zo wat uit te rusten. Laat in de middag is er nog een korte droogtraining, waarbij we elkaar uitdagen met verschillende coördinatie en buikspieroefeningen. We besluiten de dag met een eenvoudige doch voedzame Jeugdherbergmaaltijd.

Op de maandag staan er twee trainingen op het programma. Dat betekent eigenlijk de hele dag in de benen. Op tijd op om naar het hoofdgebouw te lopen voor het ontbijt. Dan terug naar het bijgebouw om de schaatsspullen op te halen. Dan met zevenmijlslaarzen (tenminste, als je samen met Jan Anne loopt) naar de ijsbaan. Toch al gauw zo'n 20 minuten. Dan schaatsen van 10.00 - 11.45 uur. Dan weer naar de herberg en lunchen. Even op bed liggen om rond 14.45 alweer vertrekken voor de middagtraining. Deze is van 15.45 - 17.30. Na afloop op naar de herberg voor het avondeten. Kortom, de dag vliegt voorbij. Voordat je het weet is het dinsdag en staan we alweer klaar voor de laatste training.

Zo'n laatste dag moet er altijd weer veel gebeuren. De kamers moeten leeg, wat betekent dat er voor 5 dagen vuilnis moet worden opgeruimd. Denk daarbij aan sportvoedsel zoals energiedrank, chips, popcorn. Maar gelukkig ook literpakken yoghurt, etc. Dat schaatsers gedisciplineerd zijn blijkt elk jaar weer omdat we ook dit jaar weer precies op schema konden vertrekken naar huis. En ook dit jaar sluiten we zo weer een succesvol en leuk trainingskamp af. 

Jelle, Jan Anne en Cindy bedankt voor de trainingen. En de rijders bedankt voor de inzet en de gezelligheid.

Op naar volgend jaar!

Raymond Leverink
trainer wedstrijdgroep 2

Foto's van het trainingskamp staan in ons HIJC fotoalbum: https://www.hijc.nl/Nieuws/Fotoalbum 
 

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Marathongroep
Marathongroep
Marathongroep

Vorige artikel

Pupillennieuws
Pupillennieuws
Pupillennieuws