Naar hoofdcontent

Nieuwspagina

Ahmad is vluchteling en gek op schaatsen

Sinds dit seizoen hebben wij een pupil met een bijzondere achtergrond in ons midden. Ahmad woont in het AZC in Almelo en sinds september skeelert en schaatst hij bij de Hengelose IJsclub.

Ahmad is vluchteling en gek op schaatsen

De vader van Ahmad komt uit Pakistan, zijn moeder oorspronkelijk uit Marokko. In 2009 zijn ze naar Nederland gekomen en hebben ze hier asiel aangevraagd. Ahmad is later dat jaar geboren.

Op dit moment heeft het gezin geen officiele status. Hoewel dat voor mensen uit Pakistan zeer moeilijk is, hopen de ouders van Ahmad dat ze in Nederland mogen blijven wonen en werken. Oorspronkelijk is vader autospuiter van beroep, maar omdat hij in Nederland niet mag werken doet hij nu vrijwilligerswerk als schoonmaker, tolk en fietsenmaker.

Ahmad is dus in Nederland geboren, spreekt onze taal en zit op een gewone basisschool in Almelo. En nu is hij bedreven aan het raken in de oer-Nederlandse sport schaatsen. Dat begon een paar maanden geleden toen wij een mailtje ontvingen uit het AZC met de vraag of Ahmad een keer mocht meetrainen met de skeelrtraining. Dat beviel prima en Ahmad is sindsien verknocht aan het schaatsen. Op de donderdagavond traint hij nu in groep 1 bij Ingrid en Jeroen. Dat betekent dat hij samen met zijn vader vanuit het AZC naar het station fietst en met de trein naar Enschede reist. Het laatste stukje naar de ijsbaan leggen ze te voet af.

Vorige week heeft Ahmad zijn eerste wedstrijd geschaatst. Hij vond het heel leuk en heeft de 100 meter in een prima tijd van 17 seconden afgelegd.

Schaatsen is een dure sport en omdat de ouders van Ahmad niet mogen werken in Nederland is geld uiteraard een issue. Omdat het gezin geen officiele status heeft komen ze niet in aanmerking voor de gemeentelijke sportsubsidies. Gelukkig worden de kosten voor een deel betaald door het AZC en het is ook bijzonder om te melden dat er ook een bijdrage is gekomen uit het Nick Feenstra fonds, dat speciaal is opgericht om schaatsen voor mensen met een krappe beurs mogelijk te maken.

Pupillen in de laagste groep moeten bij ons natuurlijk eerst een tijdje op zandstra schaatsen beginnen. Zodra Ahmad iets verder is kan hij schaatsen op de softboot schaatsen die Hyro Sports ter beschikking heeft gesteld.

 

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

6e plaats op HIJC pupillen interclub op IJsbaan Twente
6e plaats op HIJC pupillen interclub op IJsbaan Twente
6e plaats op HIJC pupillen interclub op IJsbaan Twente

Vorige artikel

Kleine HIJCer geboren
Kleine HIJCer geboren