Naar hoofdcontent

“Een schaatster in Beeld”

Hetty Blankesteijn, recreant bij de Hengelose IJsclub, heeft behalve een passie voor schaatsen ook een passie voor beeldhouwen. Het zal jullie niet verbazen dat ze heeft geprobeerd om schaatsen en schaatsers te verbeelden in een aantal van  haar beelden.

“Een schaatster in Beeld”

Donderdavond om 5 over zes begint mijn schaatsavondje. Ik sta in tenue klaar en een van mijn schaatsmaatjes pikt me thuis op. In de auto begint al de voorpret.
Nadat eventuele blessures en ongemakken zijn doorgenomen gaan de klappers aan en glij ik de baan op. Het blijft leuk, denk ik dan. Na een paar slagen kom ik in mijn  ritme en pak de eerste bocht. De snelle jongens en meisjes in de binnenbaan. Wat een tempo! Kan ik dat bijhouden?

Ik kom uit een schaatsgezin. In Beverwijk geboren dus water genoeg in de buurt om het al vroeg onder de knie te kunnen krijgen.
Met het hele gezin aan de stok maakten we vaak tochten over het Uitgeestermeer. Moeders voorop en vader als hekkesluiter achteraan. Een veilig gevoel en je kon soms even lekker hangen.

Wanneer ik later verhuis naar Twente wordt ik lid van HIJC en ben ik geregeld te vinden op de ijsbaan in Enschede of Deventer.

Jarenlang heb ik getraind onder de bezielende leiding van Ben Smeeman. Met “zijn” groep hebben we al heel wat keren de Weissensee gedaan. Ik ben de tel kwijt.
In januari reizen we nog één keer met een groep naar Gasthof Gralhof. Misschien is Ben ook nog een keer van de partij. Ik heb gehoord dat hij nog twijfelt. Zou heel gezellig zijn, maar 85 jaar, dan moet je toch een keer een stapje terug.

Naast schaatsen heb ik nog een passie: In de tachtiger jaren heb ik mij aangemeld aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Ik werd aangenomen en heb in 1985 mijn opleiding voltooid.
Het creatieve heb ik van geen vreemde. Mijn grootvader schilderde heel verdienstelijk. En ook mijn moeder kan dat goed. In eerste instantie schilderde ik ook. Maar op de academie boeide het beeldhouwen me nog veel meer. Daar ben ik mee verder gegaan en ik doe dat nog steeds met ontzettend veel passie en plezier.

Het zal jullie niet verbazen als ik zeg dat ik heb geprobeerd om schaatsen en schaatsers te verbeelden in een aantal van mijn bronzen plastieken.
De goede beweging en schwung erin brengen, de juiste houding vinden. Ja, dan helpt het wel wanneer je zelf schaatst.
De beelden op de foto’s zijn verkrijgbaar bij mij.

Mocht je geïnteresseerd zijn om ze eens live te bekijken dan ben je van harte welkom in mijn atelier aan de Saffierstraat 18 in Boekelo.
Je kunt me bereiken via mijn website http://www.hettyblankesteijn.nl/ of een telefoontje naar 06 10865015.

Met schaatsgroeten van,
Hetty Blankesteijn

 

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Nieuws van onze G-toppers
Nieuws van onze G-toppers
Nieuws van onze G-toppers

Vorige artikel

Op trainingskamp in Erfurt…
Op trainingskamp in Erfurt…
Op trainingskamp in Erfurt…

x