Naar hoofdcontent

Overkomer

Pien Keulstra van (Jong) Oranje (deel 14): Door: Pien Keulstra

Als redactie van het clubblad zijn we natuurlijk benieuwd naar schaatsverhalen van iedereen. Maar zodra er clubgenoten
zijn die het (HIJC-)blauw voor het oranje wisselen,
dan kloppen we nog wat indringender op de deur. Op die
manier vonden we Pien Keulstra bereid om ons te berichten
van haar ervaringen met Jong Oranje. Hierbij het vervolg.

Pien Keulstra van (Jong) Oranje (deel 14)

7:23:29 uur ‘s morgens in een besneeuwd Inzell.
Ik zit beneden de tijd een beetje te doden in Hotel Binderhäusl, klaar voor mijn tweede race’je dit seizoen. Vandaag staat er wederom een 3 kilometer op het programma. Ik heb mij middels een trainingswedstrijd twee weken geleden in Thialf weten te plaatsen voor de junioren wereldbekerwedstrijd hier in Inzell. Eigenlijk was het rijden van een 4.23 al voldoende, dus van een echte plaatsingswedstrijd was geen sprake.

Vandaag mag ik dus weer lekker een 3tje toeren. Ik ga niet helemaal weg zonder een bedoeling. Ik heb wel belangrijke aandachtspunten opgeschreven en die in een wedstrijdplannetje vastgelegd. Bij mij betreffen die aandachtspunten veelal technische punten. Ik heb eigenlijk 1 kernwoord waarin ik alle technische punten heb gestopt waar ik aan moet denken. Op die manier voorkom ik voor mezelf dat ik aan teveel dingen moet denken tijdens mijn rit. Vandaag wil ik me focussen op dynamisch rijden. Dit zal inhouden dat ik goed achterop wil zitten, vervolgens ook goed diep zit, daardoor kan ik mijn knieën goed onderdoor halen en daardoor kan ik ervoor zorgen dat ik mijn slag doorgaan en dus dynamisch houd. Misschien wel wat onduidelijk om dit te begrijpen als buitenstaander. Maar voor mij is het een opsomming van een aantal technische punten die logischerwijs achter elkaar passen en stuk voor stuk verband hebben met elkaar. Ik begin bijvoorbeeld bewust met goed- diep en achterop zitten. Ik denk dat dit de basis is. Verder is mijn race opgedeeld in een aantal blokken. Dit doe ik om bewust verschil te maken tussen bepaalde ronden en niet domweg maar te starten en daarna 7 rondjes door te rijden.

Ik ben benieuwd wat eruit komt. Het mooiste is dat het eigenlijk niks uitmaakt. Ik ga lekker plezier maken.

Later die dag:
Ik kan vrij kort zijn. Het was niet wat ik me ervan had voorgesteld. Misschien was ik wel een beetje te enthousiast, meer kan ik niet bedenken. Ik heb mezelf de tijd gegund in de race te groeien maar het lukte me gewoon niet. Jammer maar helaas. Ik heb mijn analyse al wel op papier, hierin heb ik voornamelijk technische punten staan die ik niet voldoende, of juist goed vond gaan. Deze zal ik vervolgens aan mijn logboek toevoegen en dan kan het vizier op volgende week. Want we hebben nóg een weekje voor de boeg in Inzell. Deze week zal net als de voorgaande weken in het teken staan van het opbouwen, alsmaar fitter worden en in mijn hoofd lekker de rust bewaren en werken aan de punten waar ik aan kan werken. Daarnaast, als afleiding: school.

Ik heb nog wel een mooi nieuwtje. Althans, ik vind het zelf mooi nieuws. Mijn site is sinds kort in de lucht. Hier ben ik samen met Eelko (oud trainer) en Aschwin Kruders (een vriend) de laatste tijd mee bezig geweest. Nu was mijn taak tot dusver enkel het geven van informatie en het instemmen of mijn mening geven over bepaalde dingen. Dankzij de hulp van hen heb ik nu een site waarmee ik de komende tijd de mensen zelf ook op de hoogte kan houden. Ik kan kleine stukjes typen van vorderingen of wat verslaan van de gereden wedstrijden. Aschwin zal deze stukjes vervolgens plaatsen op de site. Daarnaast wil ik regelmatig nieuwe foto’s maar ook video’s plaatsen om het lekker actueel te houden.

14 december
We zijn inmiddels al een kleine twee weken in Inzell. Ik vermaak me wel maar ik vind het ook niet erg om zondag weer naar huis te gaan. Het dagelijkse ritme van samen ontbijten, vervolgens samen naar de training, dan weer lunchen, vervolgens ‘s middags aan het schoolwerk en dan in de namiddag weer een training om vervolgens De Overkomer 2012-2013 pagina 7 weer gezamenlijk avond te eten, wordt langzaam aan te gewoontjes. Natuurlijk krijg je na twee weken op elkaars lip te hebben geleefd ook wel kleine ergernissen die nu worden uitvergroot want normaal zou je ze niet opmerken.

23 December
We zitten thuis in Boekelo. Luisterend naar de Twents pratende DJ’s van serious request. Dan komt de Twentse trots toch echt wel weer boven. Ik ben deze week wat meer thuis geweest en ik heb daardoor de kans gehad wat sociale dingen te ondernemen. Dingetjes waar ik normaal gesproken de tijd niet voor heb of de tijd niet voor neem.

8 januari
We zijn inmiddels alweer in het nieuwe jaar. Dat betekent voor de schaatsers het tweede- en daarmee eigenlijk belangrijkste deel van het seizoen. Voor de junioren zijn immers de nationale kampioenschappen pas in Februari en Maart. Vorig jaar rond deze tijd stond ik er anders voor. Vorig jaar rond deze tijd was ik in Collalbo. Collalbo, een baan die jullie ook allemaal zullen kennen en waarschijnlijk kunnen veel beamen dat dit een plek is waar men zich fantastisch voor kan bereiden op de volgende serie wedstrijden. Niet voor niets dat veel schaatsers vaak uitwijken naar dit prachtige oord. Maar op dit moment heeft het voor mij geen meerwaarde die kant op te gaan, in tegenstelling tot mijn ploeg die er nu wel verblijft. Ik ben lekker veel thuis nu. En thuis is Twente. Ik heb zelf de trainingen weer opgepakt zoals ik denk dat het goed is. Mijn voornaamste meetpunt: mijn gevoel. Doe waar je je goed bij voelt en waar je plezier aan hebt. Als dat voor mij een keertje hardlopen is, dan ga ik hardlopen. Is dat een keertje een crossje meelopen, dan doe ik dat. Wil ik schaatsen, dan ga ik schaatsen. Het komt er eigenlijk op neer dat ik nu al een paar weken ontzettend gevarieerd bezig ben. Tot nu toe voel ik mij hier heel prettig bij. Ik kan mijn eigen gang gaan, ik heb zelf de touwtjes in handen. Daarnaast heb ik ook de mogelijkheid gekregen om binnen het gewest KNSB Oost mee te trainen. En waar kan, zal ik hier zeker gebruik van maken en ben ik maar al te blij dat ik zo goed opgevangen word. Zoveel mensen die belangstelling tonen, zoveel mensen die even vragen hoe het gaat.

De komende tijd.... ...
ben ik van plan een beetje op deze manier verder te gaan. Concreet betekent dat ‘’kiek’n watt wort’’. Gewoon lekker trainen en de zomerperiode die schaatsers normaal gesproken vanaf mei beginnen, nu al in laten gaan.

Pien Keulstra

  • Aantal weergaven (4261)
 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Pupillen stellen zich voor
Pupillen stellen zich voor
Pupillen stellen zich voor

Vorige artikel

Van de voorzitter....
Van de voorzitter....