Naar hoofdcontent

Overkomer

Zomer-update wedstrijdgroep

De zon schijnt genadeloos aan de hemel. De eerste trainingen vanwege de hitte zijn alweer uitgevallen. Kortom, tijd voor een zomer-update van de wedstrijdgroep.

Zomer-update wedstrijdgroep

In het trainingsregime voor dit seizoen zijn er geen wijzigingen. Ergens in april blazen we het stof van de racefiets en na de meivakantie volgen de skeelers en de hardloopschoenen. Wel nieuw is de groepssamenstelling. Voor het eerst in jaren nog maar een wedstrijdgroep met een grote diversiteit. Van doorgewinterde wedstrijdrijders tot eerstejaars, ze trainen allemaal samen in een groep. Voor ons al trainers is dat best een uitdaging; je wilt iedereen binnen de groep graag op zijn eigen niveau laten sporten maar we gaan als groep altijd uit van de gedachte: "samen uit, samen thuis". Gelukkig gaat dat erg goed. De sfeer in de groep is goed en er wordt hard en met veel plezier getraind. 

Om jullie hier een beeld van te geven een weekverslag van een doorsnee trainingsweek. De week begint op 16 juni, de open dag van het Weusthagpark en tegelijk van de combibaan. Traditiegetrouw worden we gevraagd om een training te verzorgen voor wat reuring op de baan. Dus, in samenwerking met Bart Jongman, hebben we een op CrossFit gebaseerde droogtraining gedaan. In tweetallen met elkaar de competitie aangaan. Eerst 400 meter rennen, dan verschroeiend zware oefeningen zoals burpees, schaatssprongen, complicated push-ups en zo voort. En dat dan 40 keer per herhaling. En dan nog weer 400 meter rennen, inderdaad precies een rondje combibaan. En omdat tegelijk de klok tikt, wordt van iedereen verwacht dat het onderste uit de kan wordt gehaald. En dat gebeurt ook. En omdat dit nog niet zwaar genoeg is na een drinkpauze hetzelfde nog eens, maar dan 'slechts' met 20 herhalingen. En wat doet de trainer; die moedigt aan, kijkt of er niet gesmokkeld wordt. Een hele verantwoordelijke taak. Oh ja, daarbij moet nog vermeld dat we 's ochtends ook al een rondje van zo'n 70 km hadden gefietst inclusief Duitse Hooidijk. 

Op maandag is er een rustdag en op dinsdag pakken we de draad weer op met een reguliere droogtraining. Omdat het trainingsschema een geringe belasting voor schreef (we zijn begonnen aan onze relatieve rustweek) en omdat het erg warm is een lichte training. De nadruk lag vandaag op het zoeken naar de juiste schaatshouding, maar dan wel op blote voeten (moet dat echt?) in het mulle zand. Goed voor de coördinatie en balans. En wij kunnen mooi kijken of de ruggetjes wel goed bol zijn en of de staart niet teveel kwispelt. De droogtraining is afgesloten met een potje voetbal. 

Op donderdag staat er een fietstraining op het programma. Meestal staat deze training in het teken van een rondje rijden, aangevuld met wat versnellinkjes zo hier en daar. Het idee is hier vooral het duurvermogen te versterken. Dit afgezet tot de zondagmorgen wanneer we vaak naar de wielerbaan in Oldenzaal gaan en meer werken aan snelheid via intervaltrainingen.

En dan sluiten we de week af met een skeelertraining op de vrijdag. Belangrijk daarbij is dat we tijdens deze training vooral oefenen met de schaatshouding (want skeeleren vereist toch echt een andere techniek dan schaatsten). De snelheid blijft vaak wat lager en ook hier is het vooral bezig zijn met balans en coördinatie. En dan is het alweer zondag en staat de volgende wielerbaantraining alweer voor de deur.

En voor je het weet staan we weer op het ijs!

Raymond Leverink

Meer foto's van de wedstrijdgroep staan onder dit artikel en in ons fotoalbum.
Wil je weten wie er allemaal in de wedstrijdgroep zit? Dat staat op deze pagina.

 

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Van de voorzitter
Van de voorzitter

Vorige artikel

Fietstrainingen recreanten
Fietstrainingen recreanten
Fietstrainingen recreanten