Naar hoofdcontent

Nieuwspagina

Het NK weekend van Jade Groenewoud

Het langebaanseizoen startte in het weekend van 29 tot en met 31 oktober, dat wisten een heleboel HIJCers, want 'onze' Jade stond 3 keer aan de start.  Voor Jade Groenewoud was dit het eerste NK afstanden weekend waar ze aan deel mocht nemen. In dit artikel vertelt ze wat er allemaal achter de schermen gebeurde. 

Het NK weekend van Jade Groenewoud

Met zeven rijders uit het team TalendNED hebben we ons geplaatst voor het NK-afstanden. Een hele mooie ervaring voor ons als junioren. Om ons goed voor te bereiden zitten we vanaf dinsdag (26-11) in een huisje vlakbij Heerenveen.

Voorbereiding
Na een ijstraining op de dinsdagmiddag en een coronatest op woensdag staat donderdagochtend voor ons de laatste echte voorbereiding op het programma. Onderweg naar de ijsbaan merk ik dat ik toch wel wat gespannen ben. Op Thialf halen we onze accreditatie voor het weekend op en beginnen we aan de warming-up. Aan de sfeer merk je dat er een NK-weekend aankomt, iedereen is gefocust en je ziet allemaal gespannen koppies. Op het uur van onze training staan alle deelnemers van het NK op het ijs. Ik ben gewend om af en toe met wat topteams op het ijs te staan, maar nu voelt het NK daardoor opeens heel dichtbij en neemt de spanning flink toe. Het inrijden gaat bij mij voor geen meter en mijn benen voelen als verzuurde spaghetti. Ik probeer de knop om te zetten en mezelf voor te bereiden op een tempo rondje. Wanneer ik finish over de transponderlijn, kijk ik naar het rondebord en er staat 27,60. Dat is een halve seconde sneller dan mijn vorige snelste rondje, met de vorm zit het dus goed! Dit geeft mij al wat meer vertrouwen voor de wedstrijd. Na een bord pasta en een potje Rummikub liggen we vroeg in bed en zijn we helemaal klaar voor het NK-afstanden.

Vrijdag 29 oktober 2021:
Vrijdag staat de 1500m op het programma. In de ochtend staan we nog even kort op het ijs voor een warming-up en vertrekken daarna weer richting het huisje om nog even te relaxen. In het huisje nemen de zenuwen toe, Evelien en ik hebben geen geduld meer en vertrekken tien minuutjes eerder dan de planning naar Thialf. We wachten liever wat langer op de baan, dan zenuwachting in het huisje. Voordat we aan de warming-up beginnen, lopen we eerst naar het middenterrein om te spieken in het stadion en ‘sfeer te proeven’ hoe Robin, mijn trainer, dat noemt. Het voelt eerst een beetje gek, maar voor de meesten van ons team is dit het eerste NK en is alles nieuw. Dan is kijken waar je familie zit en voelen hoe de sfeer van het publiek in Thialf is toch wel fijn. Ik begin met mijn warming-up, maar de spanning wordt toch een beetje veel. Door het raam van de krachthal probeer ik nog te kijken of ik mijn ouders zie, maar ik kan ze niet vinden. Ik zorg dat ik op tijd omkleed en naar het middenterrein loop om mijn schaatsen aan te trekken. Ik ben in de eerste rit geloot dus er was weinig tijd om in te rijden. Ik ga het ijs op en hoor de meiden van de wedstrijdgroep in de bocht staan juichen, zo ontzettend leuk dat ze zijn gekomen! De starter, HIJCer Marco Hesselink, geeft het teken dat we in de baan mogen. Ik sta gespannen aan de start en probeer de knop om te zetten. Na het startschot lukt dit niet echt, er zit geen ontspanning in mijn slag en met moeite komt er een eerste rondje 29,9 uit. Het is drie rondjes strijden naar een eindtijd van 2:03.19. Met de rit ben ik niet tevreden, maar ik heb ontzettend veel geleerd van deze eerste NK-dag. We bereiden ons voor op de volgende dag en sluiten de dag af met een potje Rummikub voor een beetje ontspanning.

Zaterdag 30 oktober 2021:
De eerste spanning is er gelukkig af. In de ochtend staan we weer kort op het ijs voor de warming-up en het gevoel is veel beter en ik ben een stuk meer ontspannen. De start van de 3000m is om 16:45. Ik wil graag laten zien dat ik beter ben dan wat ik op de 1500m heb laten zien en heb zin in de race. We vertrekken op tijd richting de ijsbaan en na even sfeer proeven begint de warming-up. Ik start in rit vier en heb dus gelukkig genoeg tijd voor mijn rit. Ik stap goed voorbereid het ijs op en probeer te genieten, dit lukt aardig. We worden opgeroepen voor de start. Ik denk aan mijn raceplan en de taken waar ik me aan wil houden. Na de opening gaat mijn tegenstandster er als een raket vandoor, maar ik probeer me op mijn eigen rit te focussen. Het lukt me om de rondjes geleidelijk op te laten lopen en ik haal een seconde van mijn pr af. Ik kijk tevreden terug op deze 3000m. Eenmaal terug in de krachthal om uit te werken ontploft mijn telefoon met berichtjes van mensen thuis. Het is zo ontzettend leuk om te lezen en filmpjes te krijgen van mensen die het hebben gevolgd. Dat maakt het zo bijzonder. Tevreden bereid ik me voor op de volgende dag waar ik mijn eerste 5 km ga schaatsen.

Zondag 31 oktober 2021:
Voor mij is deze 5 km bonus en een mooi extraatje van dit NK-weekend. Ik wil hem graag rijden, want het is goed om nieuwe ervaringen op te doen. In de ochtend tijdens de warming-up probeer ik een snelheid te zoeken die ik makkelijk kan volhouden. Dit is allemaal nog wel onwennig, maar ik ga zonder verwachting richting de wedstrijd. Na een goede warming-up sta ik ontspannen aan de start. Ik ben prima weg en probeer een tempo te zoeken wat ik 12 rondes kan volhouden. Op de rechte stukken probeer ik technisch het gevoel te zoeken en de bochten uit te versnellen. Dit lukt goed en tot de 3 km doorkomst gaat het lekker. Met nog vijf rondes op het bord begint het wel zwaar te worden. Mijn benen beginnen zeer te doen en vijf rondjes voelen nog ver. De rondetijden lopen wat op en ik probeer mijn focus op de bochten te houden. Bij de bel probeer ik er nog een eindsprint uit te halen en finish ik mijn eerste 5 km in 7:20.17. Ik ben zeer tevreden met de rit en zie het als een goede ervaring.

Ik heb ontzettend veel geleerd van dit NK-weekend en ik kijk positief terug op mijn eerste NK-senioren. Het begin was allemaal erg spannend, maar ik ben blij dat ik mij vanaf de tweede dag heb kunnen herpakken. Ook ben ik trots op de rest van mijn team TalentNED. We stonden goed vertegenwoordigd als team en veel rijders hebben dit weekend hun pr’s kunnen verbeteren.

Jade Groenewoud

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Mooi bedrag van de RABO ClubSupport
Mooi bedrag van de RABO ClubSupport
Mooi bedrag van de RABO ClubSupport

Vorige artikel

Coronatoegangsbewijs en ID nodig op de IJsbaan
Coronatoegangsbewijs en ID nodig op de IJsbaan
Coronatoegangsbewijs en ID nodig op de IJsbaan