Naar hoofdcontent

Nieuwspagina

Kennismaken

In deze rubriek stellen steeds twee leden zich voor. Deze keer zijn dit: Tom Kuipers en Ellie Scholten. Beiden beantwoorden dezelfde vragen, behalve de openingsvraag, die is iedere keer nieuw!

Kennismaken

 

Naam                                                                
Tom Kuipers
Ellie Scholten

 

Leeftijd
Tom: 13
Ellie: Als je dit leest, 60 jaar

Openingsvraag aan Tom: Heb je in coronatijd nog iets nieuws gedaan, wat je zonder de corona niet had gedaan of waar je nu ineens tijd voor had?
Ik heb niet iets nieuws gedaan, maar ik ben wel vaker gaan fietsen.

Openingsvraag aan Ellie: Als je training kon krijgen van een beroemde trainer, wie zou dat dan zijn?
Ik heb over de vraag wel enige tijd moeten nadenken. Gerard van Velde staat toch boven aan mijn lijstje. De keuze wil ik wel even onderbouwen. Gerard werd in 2002 Olympisch kampioen op de 1.000 mtr in Salt Lake City. Een geweldige prestatie na zijn comeback. De beelden van zijn ontblote torso staan nog steeds op mijn netvlies. Hij had een hoge gunfactor, was geen topfavoriet en schaatste naar het goud. Daar word ik altijd een beetje emotioneel van. Een tweede reden waarom ik hem boven aan mijn lijstje heb geplaatst is schaats technisch. Gerard is een uitstekende trainer, die sprinters nog sneller kan maken. Ik heb gedurende mijn ‘schaatscarrière’ van alles ontwikkeld, maar sprinten en starten dat zijn niet mijn dingen. Ik ben meer van de lange adem, een echte diesel dus.

  • Sinds wanneer ben je lid?

Tom: Ik ben lid sinds 2014

Ellie: Na de laatste 11 stedentocht op 4 januari 1997 ben ik lid geworden van de Oldenzaalse IJsclub. Ik woonde in Deurningen en ging op het Hulsbeek schaatsen. Na de natuurijsperiode ben ik bij OIJC gaan schaatsen in de Ton Menken Hal in Enschede. Daar was ik al vrij snel klaar mee en ik wilde graag gaan trainen op de Scheg in Deventer. Helaas was daar in Oldenzaal weinig animo voor. Ik ging met een klein groepje naar Deventer. Daar zag en hoorde ik George (Bouret) op het ijs. Gelukkig kon ik bij de groep van George aansluiten en ben ik lid geworden van HIJC. Volgens mij was dat rond 2005.

  • Wanneer train je en van wie krijg je training?(Wie geef je training?)

Tom: In de winter train ik op dinsdag en zaterdag, op dinsdag krijgen we training van Folkert en op zaterdag van Patrick. 

In de zomer word ik op maandag getraind door Folkert, en heb op woensdag of donderdag hardlopen.

Ellie: Ik begon bij HIJC in de trainingsgroep van George. Volgens hem leek mijn schaatsen nergens op. Dus als jullie mij nu zien rijden en het lijkt wel ergens op,….. dat is allemaal dankzij de technische aanwijzingen van George. Rond 2005 begon George met een marathongroep. Wij trainden in de winter drie keer op het ijs. Zomer’s gingen we er flink tegen aan. Droogtrainen op de UT, skeeleren, wielrennen en op zondagochtend een run-bike-run training op het Hulsbeek.

Toen in Enschede de ijsbaan werd geopend, werd er door de KNSB begonnen met het aanbieden van trainersopleidingen. Regeren is vooruitzien, dus ik dacht: “als ik zelf wat minder (snel) ga schaatsen, kan ik altijd nog trainer worden.”  Ik heb de trainersopleiding ST2 en ST3 bij Wim Verkerke gevolgd. Vanzelfsprekend kon ik direct aan de slag. Mijn eerste trainingsgroep was een recreantengroep op dinsdag. Inmiddels geef ik naast de dinsdag, ook op donderdag training aan een recreantengroep. Ik heb er altijd veel lol in, krijg er veel energie van en ik hoop dat het niet alleen Maike (zie vorige Kennismaken) is die vrolijk van mij wordt. In de zomer geef ik samen met Erwin van der Sande en Ben Rouweler fietstraining. Helaas…corona.

  • Schaats je ook wedstrijden? Zo ja, wat is je favoriete afstand?

Tom: Ja, mijn favoriete afstand is de 500 meter.

Ellie: Om mijn krachten te meten deed ik mee aan de marathonwedstrijden, Regio en Noord-Oost competitie. Helaas te weinig, maar ook een aantal natuurijsmarathon’s staan op mijn palmares. Naast de wedstrijden op natuurijs heb ik, zoals een echte diesel betaamt, de nodige 200 km’s op natuurijs gereden. In 1998 reed ik de eerste op de Weissensee, 10 uur ploeteren. Een aantal jaar later reed ik mijn PR, 7.02. Een tijd waar ik nog steeds trots op ben.

  • Welke topschaatser bewonder jij en waarom hij/zij?

Tom: Ik heb niet echt een favoriete schaatser, ik vind alle Nederlandse topschaatsers leuk om naar te kijken.

Ellie: Lastig om een keuze te maken. Maar ik kies voor Suzanne Schulting. Het enthousiasme en de vrolijkheid spatten van haar af. Daarnaast heb ik bewondering voor de combinatie van shorttrack en langebaan. De combi van meerdere disciplines vind ik sowieso erg leuk. Daarom staat Irene Schouten als tweede op mijn lijstje.

  • Wat vind je leuk om te doen in een training?

Tom: Ik vind het leuk om te starten en sprintjes te doen.

Ellie: Focus op techniek en oefening waarbij veel wordt gevarieerd in intensiteit. Daar kun je goed moe van worden en dat geeft een voldaan gevoel. Het voordeel van zelf trainer zijn, je kunt veel doen wat je zelf leuk vindt. Dus voor alle leden die overwegen om iets te gaan doen op het gebied van training. Ik kan het je van harte aanraden.

  • Wat is je favoriete zomeractiviteit bij de Hengelose IJsclub

Tom: Het kamp samen met veel pupillen vond ik erg leuk, maar nu kunnen we dat soort dingen niet doen door Corona.

Ellie: Fietsen vind ik echt het allerleukste. Maar ik zou Bart Jongman en zijn voorganger Hans Vollenbroek te kort doen, als ik niet zijn trainingen noem. De trainingen op de combibaan, eerst skeeleren en daarna schaatsondersteunende oefeningen vind ik ook erg leuk. Lekker buiten bezig zijn.

  • Wat is je mooiste herinnering aan de Hengelose IJsclub?

Tom: Dat ik de 500 meter onder de 55 seconden reed. Daar was ik toen erg blij mee.

Ellie: Ook hier weer vind ik het lastig om keuzes te maken. Mijn tijd in de marathongroep vond ik prachtig. De trainingen en de trainingskampen naar Limburg en Inzell. Het schaatsen op natuurijs op de Oostvaardersplassen en in de Noord Westhoek van Overijssel. Tenslotte de paar dagen op natuurijs in februari. Ik had bijna een jaar niet geschaatst en de clubgenoten niet gezien en gesproken. Het waren drie prachtige dagen, mede dankzij de inzet van onze ijsmeesters.

  • Door welke gouden tip ging je vooruit met het schaatsen? Wie gaf je die tip?

Tom: Dat iemand tegen mij zij dat als je lang genoeg blijft oefenen kom je vanzelf bij wat je wilt halen.

  • Wat vind je het mooiste aan de Hengelose IJsclub?

Tom: Ik vind aan de Hengelose IJsclub de wedstijden heel erg leuk.

Ellie: De diversiteit binnen de club en de verbinding doordat we met z’n allen een passie delen.

  • Aan wie geef je de beurt door? Waarom aan die persoon?

Tom: Ik geef de beurt door aan Thomas Hesselink, omdat ik al heel lang met hem train en benieuwd ben wat hij te zeggen heeft.

Ellie: Brigitte Benerink.

Welke openingsvraag zou je aan die persoon willen stellen?

Tom aan Thomas: Wat vond jij ervan dat je niet kon schaatsen terwijl je net op klapschaatsen mocht?

Ellie aan Brigitte: Denk je dat wij samen nog een keertje de 11-stedentocht gaan schaatsen?

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Pupillentraining 12-4 gaat niet door
Pupillentraining 12-4 gaat niet door
Pupillentraining 12-4 gaat niet door

Vorige artikel

Nieuwe trainingsmaterialen
Nieuwe trainingsmaterialen
Nieuwe trainingsmaterialen