Naar hoofdcontent

Overkomer

Even voorstellen: de Junioren Recreantengroep: Door: Erwin van de Sande

Wat nu als je pas als tiener besluit om te gaan schaatsen? Of als je niet wil of mag schaatsen in de HIJC wedstrijdgroepen.

Even voorstellen: de Junioren Recreantengroep

De dinsdag avond jeugd recreanten schaatsgroep.

De Hengelose IJsclub is al jaren een goede opleider voor wedstrijdschaatsers. Ook voor recreanten schaatsers zijn veel trainingen mogelijk op allerlei niveaus en op diverse dagen. De opleidingsgroepen werken vooral met pupillen die doorgroeien naar de junioren wedstrijd groepen. De recreanten zijn voornamelijk senioren.

Wat nu als je pas als tiener besluit om te gaan schaatsen? De junioren wedstrijd groepen gaan veel te hard en bovendien moet je 90% van de trainingen aanwezig zijn. De recreanten groepen bestaan  bijna volledig uit volwassenen. Voor de jeugd was er eigenlijk een 'gat' in de groepsopbouw van de HIJC. Sinds enkele jaren is er een recreanten jeugd groep in het leven geroepen door Linda Schlosser en getraind door Nico Groenendijk. In eerste instantie bestond deze groep vooral uit schaatsers uit de jeugd wedstrijd groepen die niet snel genoeg waren of, bv. vanwege studie, niet de verplichting aan willen om 90% van de trainingen aanwezig te moeten zijn.

In 2010 ben ik door Herman Bruggink gevraagd of training geven misschien iets voor mij zou zijn. Aangezien ik in de gezondheidszorg werk en dus onregelmatige diensten heb, heb ik training geven in het verleden (toen ik nog bij atletiek was) altijd afgehouden. De belofte dat ik samen met Nico voor de groep mocht staan heeft mij doen besluiten de uitdaging aan te gaan. Ingrid Beld was toen al bezig met haar SL2 opleiding en ik heb besloten om deze opleiding ook te gaan doen.

Sinds een jaar of 4 geven wij, Ingrid Beld en ik, leiding aan een groep jeugd die in eerste instantie vrij behoorlijk tot heel goed kon schaatsen. De groep werd gesplitst in snellere (Erwin) en wat minder snelle (Ingrid) schaatsers. Ondertussen is de eerste ex-wedstrijd jeugd volwassen geworden en zijn naar de recreanten groepen verhuist of helemaal gestopt.

De laatste jaren komen er steeds meer instappers in de groep waardoor de scheiding in snel en minder snel niet meer voldoende is. De eerste beginners kunnen ondertussen heel behoorlijk schaatsen. De jeugd die niet wil of niet mag schaatsen in de jeugd wedstrijd groepen en dus naar de jeugd recreanten gaan kunnen best behoorlijk en vlot schaatsen. De echte beginners kunnen met deze jongelui niet meekomen waardoor we de groep eigen al in drieën hebben gesplitst. Met de komst van nieuwe beginners kunnen we de groep welhaast in vieren splitsen. Met 2 trainers moeten we dan wel elk 2 groepjes aansturen maar volgens mij gaat dat prima.

Voor mij persoonlijk is de junioren recreanten groep een meervoudige overwinning. Niet alleen voel ik mij vereerd om de 'vergeten jeugd' bij HIJC te mogen opvangen, ook voel ik mij vereerd dat ik na 30 jaar atletiek in februari 2000 een overstap heb gemaakt naar het schaatsen en, als absolute nul begonnen, nu zelf training mag geven.

Het programma voor de jeugdgroep probeer ik altijd zo veelzijdig mogelijk aan te bieden. Voor de snelleren moet er een beetje intensiteit in de training zitten, maar toch altijd ook een veelzijdigheid aan technische oefeningen. Voor de minder snellen verschuift het accent wat meer naar de techniek. Ingrid start met de beginners op het binnenbaantje om meer aandacht te kunnen geven aan de beginselen, balans en recht op de schaatsen staan, en schakelt daarna naar de buitenbaan om wat beter te kunnen door schaatsen.

Kortom, om dit moment hebben we voor alle jeugd wat te bieden. Rest slechts de wens voor sommigen om 2x per week te kunnen schaatsen, maar misschien vind het bestuur een mogelijk om deze wens ook nog te voldoen

 

Erwin van de Sande

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Maaike Laagland over het NK Afstanden
Maaike Laagland over het NK Afstanden
Maaike Laagland over het NK Afstanden

Vorige artikel

Van het secretariaat
Van het secretariaat
Van het secretariaat