Naar hoofdcontent

Overkomer

Marathonnen: Door: Ellie Scholten

Het seizoen 2013-2014 was weer eens een winter zonder natuurijs. Helaas een jaar zonder klassiekers, Twentse en Overijsselse kampioenschappen op natuurijs.

Marathonnen

Gelukkig hebben we de wedstrijden op de kunstijsbanen. Hieronder een verslag van de afloop van de diverse competities.

De Ten Tusscher jeugdcompetitie

Zondag  16 februari was de finale van de Ten Tusscher Competitie. De wedstrijd werd door de jeugdige schaatsers gezien als de grote generale, want zaterdag 22 februari is het Nationale Jeugdkampioenschap marathonschaatsen in Hoorn.

Bij de jongste jongens schaatst Bas Huttenhuis naar een 2e plek, in het eindklassement is de 1e plek voor Bas. Met een puntenaantal van 54,1 is Bas niet meer te achterhalen. Jammer voor Bas, het NK is pas voor schaatsers vanaf de categorie pupil B.

Bij de pupillen B staan Maud Jongman, Hidde Laagland en Gian Klaas aan de start. Helaas voor deze rijders ook geen NK. Maud, Hidde en Gian hebben niet alle wedstrijden gereden, waardoor een goede klassering er niet in zit.

Bij de pupillen A zijn de HIJC meisjes goed vertegenwoordigd, Tessa Huttenhuis, Julia Wilms, Anne Bekhuis, Isa Groenewoud en Nadine Schipper rijden een wedstrijd over 6 ronden. De namen staan in volgorde van de daguitslag. Het eindklassement wordt gewonnen door Tessa Huttenhuis, op de 3e plek eindigt Anne Bekhuis. De categorie pupillen A jongens is dramatisch klein. Holger van Poppelen reed de competitie zeer verdienstelijk. Helaas is hij door een blessure niet in staat om zijn koppositie te verdedigen. Holger eindigt op de 2e plek.

Bij de junioren C rijden Lasse Klaas en Vincent Klaaskate de wedstrijd over 12 ronden. Lasse eindigt als 4e in het eindklassement .  Vincent heeft teveel wedstrijden gemist en eindigt daardoor als 12e .

Na afloop van de jeugdwedstrijd is de huldiging. Naast de gebruikelijke dagprijzen (Bonnen van Ten Tusscher), zijn er voor de podiumkandidaten bekers. En voor alle deelnemers is er een medaille, want…. Meedoen is belangrijker dan winnen!

Het NK op zaterdag 22 februari op de Westfries baan in Hoorn. De HIJC vertegenwoordiging bestaat uit Jorrit Extercatte, Thijs Grootte Bromhaar, Ruben Blenk (alle 3 junior A), Tessa Huttenhuis (pupil A) en Job Jaspers (pupil A). Voor een wedstrijdverslag zie elders op de HIJC site, bij NK Jeugdmarathon in Hoorn (zie: nieuws - tag: marathon).

De Noord Oost competitie

De finale van de Noord Oost wordt dit jaar gereden op de Smelt in Assen, het weekend van de krokusvakantie. Dat betekent veel rijders die verstek laten gaan. Alleen Laurens, Erik, Gerard en Thymen staan aan de start. Bij de C1 eindigt Erik als 15e in het eindklassement, net voor Jasper (16e) en Laurens die als 21e wordt geklasseerd. In de M2 heeft Gerard, met een 6e plaats in de finale wedstrijd, de 4e plaats in het eindklassement veilig gesteld. Helaas net naast het podium. Volgens Gerard zijn de podiumkandidaten betere schaatsers, dus hij is tevreden met deze 4e plek. Thymen eindigt als 27e in de wedstrijd en als 17e in de eindklassering. Patrick rijdt de laatste wedstrijd niet, maar eindigt desondanks op een 18e plaats in de eindrangschikking. Jelle, Ellie, Stefan, Jos en Laurens Klaas missen de finale in Assen. Zij hebben allen minder dan 7 wedstrijden deelgenomen en worden daarom niet opgenomen in het eindklassement.

De Leisure World competitie

De finale van de Leisure World competitie is op zaterdag 15 februari in Dronten. Van onze marathonwedstrijdgroep hebben Jasper, Laurens A, Erik, Jurgen, en Gerard deelgenomen aan deze competitie. Bij de meeste marathonschaatsers is de LWC minder populair. De banen in Nijmegen en Dronten nodigen niet echt uit en/of de zaterdagavond is minder geschikt? De resultaten: Jasper is in de eindklassering als 5e geëindigd, Laurens 11e en Erik 13e. Kanttekening bij de klassering van Erik: hij geeft de voorkeur aan thuiswedstrijden van FC Twente. Bij de masters 2 is Gerard ook in deze competitie goed geëindigd. Een 6e plaats is zeer verdienstelijk. Bij de masters 3, de oudste en/of minder snelste masters, is Jurgen als 15e geëindigd in de eindklassering.

De landelijke competitie

Mart heeft een degelijk seizoen achter de rug. Hij besluit de competitie met een 13e plek, bij de laatste wedstrijd op de Coolste baan van Nederland. In de eindrangschikking eindigt Mart op de 19e plaats. Bij de B’s heeft Jorrit zijn debuutjaar afgesloten met een 58e plek in de eindranglijst. Daarmee is Jorrit net buiten de degradatie zone gebleven. Marlies finisht in Amsterdam op een 33e plaats, helaas voor Marlies ook in de laatste wedstrijd geen punten. Anneke finisht in Amsterdam niet, maar na een constant gereden seizoen, eindigt Anneke als 35e in het eindklassement. Na een jaar van blessureleed, staat Anneke haar manneke.

Ellie Scholten

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Het geheim van hard fietsen
Het geheim van hard fietsen
Het geheim van hard fietsen

Vorige artikel

Pupillennieuws
Pupillennieuws
Pupillennieuws