Naar hoofdcontent

Overkomer

Veel HIJC-ers bij NK jeugdmarathon 2018

Op zaterdag 17 februari 2018 vond het KPN NK Jeugdmarathon plaats op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. De Hengelose IJsclub had maar liefst 13 rijders aan de start staan!

Het NK jeudgmarathon is elk jaar weer een geweldig spektakel. Omdat in iedere categorie ongeveer 50 deelnemers zijn, is het in de ijshal erg druk vanwege de vele deelnemers, die vaak ook nog veel supporters hebben meegenomen. Het thuisfront kon op de hoogte blijven van het wedstrijdverloop door middel van een livestream met commentatoren.
Extra aanmoedigingen en tactische tips voor de HIJC-ers kwamen van Jelle Bok en Laurens Achterkamp (twee leden van de HIJC marathongroep) die speciaal naar Tilburg waren afgereisd voor deze wedstrijd.

De pupillengroepen werden in twee series onderverdeeld, waarvan per serie de snelste 12 rijders doorgingen naar de finale.

Pupillen B

• Rens Gosselink kwam in de 1e serie jongens pupillen B over 6 ronden met een 14e plaats 2 plaatsen tekort voor een plek in de finale.

Pupillen A

• Annemarie Gosselink werd 22e in de 1e serie over 7 ronden bij de meisjes pupillen A.
  • Saffron Nijenhuis kon zich tactisch goed handhaven aan de binnenzijde voorin het peloton in de 2e serie en ging als 7e naar de finale. Dezelfde tactiek werkte daar weer goed, maar toen het tempo omhoog ging in de laatste 2 rondes verloor ze toch wat plaatsen: ze finishde uiteindelijk als 16e.

Junioren C

• Wieke Roemaat en Tess ten Dolle reden de eerst ronden goed mee in het peloton van 50 dames. Het tempo lag echter zo hoog dat Tess de strijd halverwege moest staken.  Wieke had het ook zwaar maar bleef proberen bij het peloton aan te haken om de 15 rondes te volbrengen. Ze eindigde als  41ste  in het klassement.
  • Bas Huttenhuis moest 25 rondes rijden. Hij deed goed mee in de strijd. Met nog 7 rondes te gaan viel er echter iemand voor hem waardoor hij ook onderuit ging. Bas knokte zich knap terug naar het peloton maar had geen reserves meer over voor een goede eindsprint. Hij finishte op de 22ste plek.

Junioren B

• Maud Jongman, Tessa Huttenhuis en Ceri Riddering reden in het dames B peloton met 46 dames en moesten 25 rondes rijden. De tempowisselingen in het peloton maakte dat het soms een lang lint was, maar veel vaker ging het peloton vier rijen dik door de bocht. Het was soms moeilijk om je in het gedrang staan de te houden. Maud sprintte mee in de finale en werd 8ste, Tessa werd 17de en Ceri eindigde op de 38ste plaats.
  • Jorick Huizing moest 35 rondes rijden, maar helaas kon hij de hoge snelheid van het peloton niet volgen. Na 13 rondes stapte hij uit de race.

Junioren A

• In deze categorie kwamen Jeanne Boenink en Chantal Huizing uit. Het was een zware wedstrijd over 35 rondes met een aantal dames aan de start uit het landelijke schaatspeoloton. Helaas konden beide dames het peloton niet bijhouden. Jeanne en Chantal stopten na respectievelijk 11 en 13 rondes.
  • Ook Lasse Klaas ging in het landelijke geweld bij de A Junioren ten onder. Hij deed de eerste 30 van de 50 rondes goed mee maar het tempo lag toch te hoog en na 34 rondes verliet hij het ijs.

Foto's van deze dag staan in het HIJC fotoalbum.

Wil je zien hoe hard het ging? Op de facebookpagina van het NK jeugdmarathon kan je de filmpjes van alle marathons terugzien:  https://www.facebook.com/NKjeugdmarathonschaatsen/

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.