Naar hoofdcontent

Nieuwspagina

Kennismaken!

In deze rubriek stellen steeds twee leden zich voor. Deze Overkomer zijn dit: Wieke Roemaat en Folkert Hoogenraad. Beiden beantwoorden dezelfde vragen, behalve de openingsvraag, die is iedere keer nieuw!

Kennismaken!

Naam:

Wieke Roemaat
Naam: Folkert Hoogenraad


Leeftijd:

Wieke: 16 jaar
Folkert: 23 jaar


Openingsvraag

Openingsvraag aan Wieke; In welke IJsbaan zou je ooit nog willen schaatsen?
Wieke: Ik zou zelf nog heel graag een keer op Arena Ritten willen schaatsen. Dit is de IJsbaan in Collalbo in Italië. Deze ijsbaan is buiten en heeft hierdoor een heel mooi uitzicht op de bergen.

Openingsvraag aan Folkert; Wat vind je het mooiste aan het geven van training?
Folkert: Gelijk een lastige opener. Ik vind het mooiste hoe gezellig het is met alle kinderen en medetrainers. Ik vind het een leuke community. Het geeft ook enorm veel voldoening als je de kids vooruit ziet gaan en het is natuurlijk ook erg leuk als zij de waardering voor mij uitspreken.


Sinds wanneer ben je lid?

Wieke: Ik ben lid sinds 2012, na 1 jaar ben ik een seizoen niet meer lid geweest omdat ik toen heb gehockeyd. Natuurlijk miste ik het schaatsen heel erg en ben ik weer teruggegaan op schaatsen.

Folkert: Ik ben lid sinds dat ik een jaar of 5 was, dus 2001 of 2002 denk ik. Zo’n 18 jaar nu dus.


Wanneer train je en van wie krijg je training? (Wie geef je training?)

Wieke: Ik train op dit moment bij de wedstrijdgroep. Op maandag hebben we training van Jelle en Jan-Anne. Op woensdag hebben we training van Raymond en Jan-Anne en Op vrijdag hebben we training van Jelle en Raymond. In zomer trainen we 4 keer in de week die gegeven worden door veel verschillende trainers.
Afgelopen zomerseizoen heb ik skeeler training gegeven aan groep 1 en 2 samen met Emma Wolters. Aankomend seizoen wil ik ook weer skeelertraining geven en dan misschien aan groep 4 of 5.

Folkert: Ik train momenteel zelf nog één keer in de week bij Wim Verkerke. Super leuke groep en goede trainingen. Altijd leuk bij Wim.
Zelf geef ik training aan groep 5, 6 en 7. Op dinsdag doe ik groep 6 en 7 en op zaterdagochtend groep 5. Alle hogere groepen momenteel dus. Deze zomer ga ik alleen groep 6 (en 7) training geven, maar één keer in de week.


Schaats je ook wedstrijden? Zo ja, wat is je favoriete afstand?

Wieke: Het schaatsen van wedstrijden vind ik het leukste van het schaatsseizoen. Op dat soort momenten kun je goed laten zien wat je in trainingen hebt geleerd. De leukste afstand vind ik denk ik de 3000 meter. Ik heb hem nog niet zo heel vaak gereden maar wil dit graag meer doen in het aankomende seizoen.

Folkert: Niet meer, vroeger in de wedstrijdgroep natuurlijk wel gedaan. Ik was altijd van de middellange afstanden: 1500 is wel mijn favoriet denk ik. Ik zit momenteel nog met een blessure die hopelijk deze zomer opgelost is, en dan wil ik volgend seizoen weer een aantal wedstrijden rijden (vooral clubkampioenschap).


Welke topschaatser bewonder jij en waarom hij/zij?

Wieke: De schaatser die ik het meest bewonder is Esmee Visser. Zij kijkt altijd op een goede manier kritisch naar haar eigen races, maar is wel blij als het een keer iets minder goed is gegaan en alsnog op het podium komt. Het leukste moment van Esmee is natuurlijk haar gouden medaille op de olympische spelen en het interview wat ze erna gaf. 

Folkert: Dai Dai Ntab. Hij kan zo heerlijk rustig en nuchter zijn. Altijd heel oprecht en toch een mooi verhaal. Plus hij schaatst echt moeilijk hard natuurlijk. Al met al lijkt hij wel een goede gast te zijn. Binnen de club: Daan Bogchelman. Hij is mij komen helpen met training geven aan het einde van het seizoen. Mijn PR tijden waren toen nog scherper dan die van hem. In de laatste wedstrijd van het seizoen rijdt hij zo nog even 2 seconden sneller dan ik ooit ben geweest. Respect!


Wat vind je leuk om te doen in een training?

Wieke: Wat ik het leukst om te doen bij trainingen zijn de langere stukken sprinten. Vergeleken met de wedstrijden vind ik het bij trainingen juist niet leuk om veel ronden achter elkaar te rijden. Bij lange sprint vind ik het fijn dat het minder gehaast is dan de korte stukken, maar alsnog (voor mijn gevoel ;) snel gaat.

Folkert: Schaatsen! Niet echt het meest nuttige antwoord. Dus als ik specifieker moet kiezen is het waarschijnlijk een oefening zoals 6 keer 800-400 steigerung. Heerlijk zwaar, helemaal stuk gaan, precies de juiste afstand, precies niet genoeg rust. Genieten!


Wat is je favoriete zomeractiviteit bij de Hengelose IJsclub?

Wieke: Dat is sowieso fietsen! Bij fietsen heb ik altijd het gevoel dat je tijdens de zomer goed je conditie op kan bouwen. Bij hardlopen vind ik vooral de schaats gerelateerde oefeningen leuk. Skeeleren vind ik helemaal niet leuk, en heb ik ook altijd het minst zin in tijdens de zomer.

Folkert: Fietsen. In het bijzonder toertochten in plekken gaan waar bergen/heuvels zijn, zoals winterberg of tecklenburg. Niet eens omdat ik perse het fietsen zo leuk vind, maar dat is altijd extra gezellig.


Wat is je mooiste herinnering aan de Hengelose IJsclub?

Wieke: Mijn mooiste herinnering aan de Hengelose ijsclub zijn de trainingskampen. Met de wedstrijdgroep zijn we nu 3 keer naar Erfurt geweest, 1 keer Holten en 1 keer Osnabrück. Dit zijn altijd hele leuke maar ook leerzame weken!

Folkert: Poeh. Denk niet dat ik er één uit kan kiezen maar alle trainingskampen, vooral de schaatskampen. Dat is toch wel het hoogtepunt van gezelligheid en trainen in één.


Door welke gouden tip ging je vooruit met het schaatsen? Wie gaf je die tip?

Wieke: Ik denk dat ik niet echt één gouden tip heb gekregen, maar wel verschillende tips die mij heel erg hebben geholpen. Vooral van Patrick Huttenhuis in groep 7 en van Jelle Bok in alle jaren sinds groep 7 en in de wedstrijdgroep.

Folkert: “Probeer gewoon eens te vallen”. Deze ‘tip’ heb ik ooit gekregen toen ik moest leren om op het rechte stuk mijn rechtervoet op de buitenkant te krijgen (en dus mijn heup erboven). Dus dat heb ik gewoon eens geprobeerd en twee trainingen later kon ik het vallen zonder werkelijk om te vallen. Door gewoon te accepteren dat ik onderuit zou gaan durfde ik ook verder te gaan dan ik eerst durfde en daardoor het limit gevonden en stukken beter gaan schaatsen. Ik kan me eerlijk gezegd niet eens meer herinneren wie mij deze tip heeft gegeven. Ik denk Jan Woelders, Wim Verkerke of Herman Bruggink.


Wat vind je het mooiste aan de Hengelose IJsclub?

Wieke: Het mooist aan de Hengelose IJsclub is dat iedereen je wilt helpen om beter te worden. Vooral de trainers maar ook andere clubgenoten geven vaak tips over hoe je schaatstechniek verbeterd kan worden.

Folkert: Hoe groepen met vrijwilligers zich inzetten om alles voor de club te regelen. Iedereen die dingen regelt voor de HIJC doet het omdat hij of zij het voor de club wil doen. Deze inzet van alle vrijwilligers kan ik bijzonder waarderen.


Aan wie geef je de beurt door? Waarom aan die persoon?

Wieke: Ik geef graag mijn beurt door aan Jildou van Felius. Ik wil graag mijn beurt doorgeven aan haar omdat ik het gevoel heb dat ze veel doet bij de club en lijkt me leuk om daar iets meer over te horen.

Folkert: Wim Verkerke. Hoeveel training ik wel niet van die man heb gehad. Als pupil, in de wedstrijdgroep en nu als recreant. Waarschijnlijk heb ik ruim de helft van mijn schaatstalent te danken aan hem.


Welke openingsvraag zou je aan die persoon willen stellen?

Wieke aan Jildou: Wat zou je nog heel graag willen bereiken op schaatsgebied?

Folkert aan Wim: Wat heb je bereikt waar je het meest trots op bent (dit mag zowel binnen als buiten de schaatswereld zijn)?

 

Heb jij in Kennismaken! de beurt gekregen? 
Stuur een mail naar Iris Olde Wolsink
e-mailadres: kennismaken@hijc.nl

 

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Overkomer april 2020
Overkomer april 2020
Overkomer april 2020

Vorige artikel

HIJC droogtrainingen thuis
HIJC droogtrainingen thuis
HIJC droogtrainingen thuis