Naar hoofdcontent

Overkomer

Wedstrijdschaatsen in de zomer

Om top te zijn in de winter moet je je in de zomer goed voorbereiden. Voor wedstrijd schaatsers betekent dat een variëteit aan trainingsvormen; er wordt gewerkt aan de conditie, kracht en coördinatie. We delen de zomer altijd op in drie verschillende trainingsblokken. De eerste is vooral bedoeld om de conditie naar een goed peil te krijgen. Dat betekent lange fietstochten (oa een rondje Schoppingen van 125 km, maar wel met kaffee und kuchen) en trainingen die nog niet al te intensief zijn. Op dit moment in het seizoen kantelt het naar steeds meer kracht en explosiviteit. Dat is wat vaker een intensieve interval training in plaats van een extensieve duur training.

Wedstrijdschaatsen in de zomer

Op dit moment trainen we met een grote groep. Als iedereen er is zitten we inmiddels op 19 schaatsers. Daar zwaaien we er een aantal van uit na de zomer omdat ze gaan studeren op locatie elders. Toch betekent dat dat we als trainers ogen voor en achter moeten hebben. Zowel als het gaat om de veiligheid op de fiets; daarom fietsen we vaak in twee groepen. Maar ook op de skeelers en bij de droogtraining. Je wilt graag iedereen de nodige aandacht geven en dat kan niet in je eentje.

Twee weken geleden hadden we een leuke clinic van Robin Derks. Hij is trainer bij talentNed en via het contact van onze voorzitter was hij bereid wat voor onze club te doen. Hij vertelde vooral over de nadruk die ze leggen bij TalentNed over leefstijl, je moet daarbij vooral denken aan wat er nodig is om een goede topsporter te worden. Daarbij wordt natuurlijk gekeken naar voeding, intensiteit van training (op het juiste moment het juiste trainen) en naar bewustwording. Ze leggen dat uit als dat je weet wat je doet. Kortom, dat je weet wat er van je verwacht wordt als je op de training komt. Ik denk dat de meeste schaatsers niet per se veel nieuwe dingen hebben gehoord, maar wel goed dat het eens vanuit deze hoek verteld wordt. Na afloop van de presentatie was er nog een korte skeelerclinic waarbij vooral op de bocht is geoefend. Ook voor ons trainers boeiend te zien waar echte toptrainers op letten. Over het algemeen was Robin onder indruk van onze club schaatsers; een mooi compliment voor hen! Helaas leverde de afsluitenderace nog wat pleisters en hechtingen op, waardoor een mooie clinic een beetje vervelend eindigde. Maar al bij al was het een mooie avond. In de winter komt Gerard Kemkers ook nog een keer. Voor de meeste schaatsers toch alweer een onbekende (roem vergaat, het is niet anders) maar voor de trainers een mooi vooruitzicht.

Verder is de zomer een mooi moment om de kennis wat aan te scherpen, een goede tip zijn de podcasts van Jac Orie over het belang van data, dat talenten niet bestaan en het verschil tussen expliciet en impliciet leren. Mocht je nog wat tijd over hebben (of gewoon tijdens een duur loopje), een aanrader.

Inmiddels werken we toe naar het fietskamp. Het is nog onduidelijk wat Corona ons te brengen heeft, maar hopelijk kunnen we er iets moois van maken. En dat is het op naar eind september waar we kunnen ervaren en meten hoe we er echt voor staan.

Tot in het najaar!

Groet Raymond

 

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Van de PupCo
Van de PupCo
Van de PupCo

Vorige artikel

Van onze sponsor Chill-Dept
Van onze sponsor Chill-Dept
Van onze sponsor Chill-Dept