Naar hoofdcontent

Nieuwspagina

Voorkomen is beter dan genezen dus “VALHELM HOOFDZAAK”

Rob Corsten heeft op verzoek van het bestuur een stuk geschreven over het belang van het dragen van een helm tijdens het schaatsen.

Voorkomen is beter dan genezen dus “VALHELM  HOOFDZAAK”

Maar niets is zo moeilijk als van gedrag veranderen, hieronder een aantal overwegingen die het besluit om toch maar met een helm te gaan schaatsen hopelijk wat makkelijker maken.

De laatste jaren zien we onder recreanten schaatsers steeds vaker dat zij een helm of ander beschermend hoofddeksel dragen tijdens het schaatsen. Heel vaak heeft dit te maken met het ooit getuige zijn van een valpartij, maar ook soms vanuit eigen ervaring en geeft het een veilig gevoel.
Nu vrijwel iedereen zijn inkomen met zijn hoofd verdient lijkt het wijs zuinig op je brein te zijn!

DE KNSB heeft afgelopen jaar voor de marathonrijders de verplichting ingesteld om met een goedgekeurde helm op te schaatsen en ook de deelnemers aan de winter triatlon  binnenkort ,zijn verplicht een helm te dragen.
Zoals altijd geldt hier ook:  “ als het kalf verdronken is…” De aanleiding was nl dat er vorig seizoen in korte tijd een aantal ernstige incidenten waren met marathon schaatsers die de vraag opriepen hoe deze sporters beter beschermd kunnen worden. Het verplicht stellen van het dragen van een helm is er een, het ontwikkelen van goede snij vaste kleding, handschoenen en enkelbekleding is een tweede.

In navolging van de profwielrenners fietsen inmiddels alle wielrenners (en de HIJC) met een goedgekeurde helm en moet ik er niet meer aan denken om met het oude leren riempjes model de berg af te suizen.
De aanleiding evenwel om de helm voor profwielrenners verplicht te stellen was het overlijden van de profrenner Andre Kivilev in 2003.

Gezellig met een muts op skiën is ook langzaam vervangen door het skiën met een helm, omdat dit zowel lekker warm als veilig is . Je kunt nog zo’n goede skiër zijn  maar wanneer je uit onverwachte hoek wordt aan geskied, val je toch op je hoofd. Bij schaatsen geldt ook  dat wanneer je vanachteren aangereden wordt je op je achterhoofd valt en dan helpt een muts niet veel.

Uit medische statistieken is inmiddels wel het e.e.a. duidelijk geworden, misschien helpt dit ter overtuiging.

In 2012 verscheen er in het artsen tijdschrift “ Medisch Contact” een interessant artikel genaamd;  “ Kopzorgen op het ijs.”, geschreven door een student en een traumachirurg.
Sportongevallen iha komen voor ongeveer 8,7 per 100.000u sporten voor, maar voor schaatsen ligt dit op 67 per 100.000u oftewel 6000 schaatsers per jaar . In strenge winters loopt dit nog fors op. Bij iets meer dan de helft is er sprake van een botbreuk, meestal van de pols of arm, maar daarna is een veelvoorkomende diagnose hoofd-hersenletsel.

Van de gemiddeld 400 schaatsers die worden opgenomen in het ziekenhuis na hun val hebben er ongeveer 80 hersenletsel…..

Het risico op een hersenschudding ligt bij schaatsen 5x hoger dan bij inline skaten en 7x hoger dan bij rolschaatsen.  Het heeft waarschijnlijk te naken met de manier waarop schaatsers vallen tgv de gladheid van het ijs en hun poging de val te breken. Schaatsers komen bijna 5x zovaak met hun hoofd op het ijs dan inline skaters op straat bij een val en  ijs is erg hard…

Het verplicht stellen van het dragen van een helm heeft bij skiën en snowboarden geleid tot een afname van 60% van het risico op hoofdletsel.

Inmiddels zijn er een tweetal helmen op de markt gekomen die zowel goedgekeurd zijn qua veiligheid door de KNSB, die ook nog eens comfortabel zijn en ook goed uitzien.
Een voordeel van deze helmen tov de fietshelm zou kunnen zijn dat de punt achteraan de fietshelm hier ontbreekt, en dat zou dan minder nekklachten geven na een val op het achterhoofd.

Gelukkig zien we er al steeds meer mensen mee rijden en het zijn de helmen van Marchese en EVO

Het bestuur van de HIJC heeft in de bestuursvergadering  van februari j.l het besluit genomen dat alle schaatsers geadviseerd wordt om een helm te dragen tijdens het schaatsen.
Ik begrijp van onze voorzitter Hans Laagland dat de leden van de HIJC bij Vision Sports een Marchese helm kunnen kopen met korting  en dat de kortingsbon te downloaden is van de website.

Ik hoop dat bovenstaande artikel  ook de muts dragers  onder ons kan helpen hun gedrag te veranderen richting preventie en dat zij hun muts omwisselen voor een helm! Als sporter wil ik geen blessures oplopen waardoor ik niet zou kunnen sporten of zelfs niet kan werken en als dokter wens ik iedereen een gezond en helder hoofd toe, en daar kan een schaatshelm bij helpen.
Ik heb mijn eerste training gedaan met de helm en ben zeer tevreden!

Rob Corsten  3-3-2016

Een aantal leuke links:

 

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Rynald Kip en Ruben Blenk 2e bij NKScholenPloegenAchtervolging
Rynald Kip en Ruben Blenk 2e bij NKScholenPloegenAchtervolging
Rynald Kip en Ruben Blenk 2e bij NKScholenPloegenAchtervolging

Vorige artikel

Zaterdag 5 maart zijn er extra pupillen op de buitenbaan
Zaterdag 5 maart zijn er extra pupillen op de buitenbaan
Zaterdag 5 maart zijn er extra pupillen op de buitenbaan